JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Ropojana völgy, Plav, Montenegró

Bátran mondhatjuk, hogy az egész ország maga az érintetlen természet. Sok olyan hely van, ahova ember még nem tette a lábát - ez többnyire sziklás, hegyes domborzatának is köszönhető. Méretéhez képest sok természeti kinccsel, egyedi, máshol nem látható különlegességekkel rendelkezik. Ilyen például a Kotori öböl, a nemzeti parkok, a Skadari tó, a mély kanyonok és szurdokok, a tengerből merőlegesen kiemelkedő hegyóriások, vagy azok a kis barlangocskák, amelyet a tenger vájta a sziklafalba, és csak vízi úton közelíthetőek meg - mint például a Kék Barlang.

Az ország mindenki számára tartogat valamit. Az extrém sportokat kedvelők itt kiélhetik sziklamászási szenvedélyüket, raftingolhatnak a sebes sodrású Tara folyón, vagy siklóernyőzhetnek egy magas hegy csúcsáról. Akik kevésbé adrenalin-függőek, kirándulásokat szervezhetnek akár a nemzeti parkokba, akár a partszakasz bármely részére - mindenhol produkált valami olyasmit a természet, amit máshol nem nagyon lehet látni. A búvárkodást kedvelők számára is tökéletes hely, a sziklás, kavicsos part és meder miatt a víz tiszta és mélyre le lehet látni, fel lehet fedezni azt a több ezer állat és növényfajt, ami a tenger mélyén éli mindennapjait. Mindez a csoda a természeti erők kombinációinak több ezer év alatt kialakított eredménye.

Talán az érintetlensége, különleges természeti adottságai, a magas hegyek és a kék tenger mesés találkozása fogta meg az egyik James Bond film, a Casino Royal stábját is, hogy a film bizonyos jeleneteit Montenegróban forgatták le.

Lassacskán igazi presztízst jelent Montenegró a hírességek körében is. Számos hollywoodi sztár (pl. Angelina Jolie), sportoló (pl. a teniszező sztár Novak Djokovic) foglalt le komplett kis városrészeket nyaralása vagy épp esküvője szervezése céljából. Porto Montenegró fényűző jachtkikötőjében a világ leggazdagabbjainak hajói fordulnak meg.


Kotori öböl:

A Kotori öböl és a kis szigetek

Az öböl igazi különlegesség, Európa legdélebbi, mediterrán fjordja. A tengerből "kinövő" meredek, magas hegyek teljesen körbezárják az öbölt, természetes védelmet nyújtva ez által neki. Az oda látogató akár vízen, akár szárazföldön közelíti meg az öblöt, egyaránt varázslatos képet fog látni. A nyílt vízről az öbölbe érve azt lehet csak észre venni, hogy a végtele tenger hirtelen eltűnik, és minden oldalról a feje fölé tornyosuló hegyóriások veszik körül az embert. A hegyek magassága 500-1750 m között mozog. Ezek közül a leghatalmasabb a Kotor városa felett emelkedő 1749 m magas Lovćen.

Mamula szigete a Kotori öböl bejáratánál

A Kotori-öböl a tenger felől az Ostra- és a Mirista-fokok között nyílik. Bejáratát a kis Mamula sziget védi. A rajta lévő erődöt még a velenceiek kezdték építeni. A szigeten, valamint a két parton álló három erődből álló rendszert magyar katonák fejezték be, amit annak idején a monarchia legdélebbi  hadiflottájának védelmére építettek (az Osztrák-Magyar Monarchia két hajója is nyugszik Montenegró partjainál). A Dobrec-foknál nyílik a Topolai öböl, északi partján találjuk a hegyek által védett, enyhe klímájú Hercegnovi és a nála kisebb Zelenika fürdőhelyet.


Behatolva lépésről-lépésre szűkül az öböl, fokozatosan bon­takoztatva ki Dél-Európa e legszebb fjordjának zord szépségeit. A szerteágazó óriási öböl legmélyébe jutva Perast ősi városa előtt két apró sziget tárul az ember szeme elé. Egyiken áll a mesebeli Szirti Madonna templom.

Szárazföldön az a magisztrális út vezet az öböl körül, ami a volt Jugoszláviában végigment a tengerpart egész hosszúságában, és egészen az Adria legészakibb részéről a legdélebbi városig, Ulcinjig vezette az arra járókat.


A Kotori öbölnél - mint majdnem mindenhol az országban - szerpentines, kanyargós úton lehet végigélvezni az öbölt megkerülő útszakaszt, miközben több száz méteres magasságból tekinthetünk le a fjordra. Jól kiépített út megy egészen 1650 méteres magasságig - 25 hajtű kanyarral tarkítva. Az útszakasz Montenegró egyik top nevezetességi közé tartozik az onnan nyíló páratlan kilátás miatt.

"Fentről olyan a kilátás, mintha repülne az ember: teljesen valószerűtlen az élmény, ahogy másfél kilométer magasról letekintve előtted ragyog az öböl, a városok, a tenger. Ez adja ennek a kis országnak a páratlan vonzerejét: a hegyek és a víz egyszer csak összeérnek és ahol találkoznak, csodálatos kis városok épültek." - Vecsei Gábor: Budva - Jaz - Montenegró

Aki Horvátország felől közelít, de ki szeretné hagyni a kanyargós szerpentineket (bár a látvány miatt megéri az a pár többlet-kilométer), annak rendelkezésére áll a menetrend szerinti trajekt (kompjárat), ami az öböl egyik feléről a másikra viszi át az autósokat.


Tengeri képződmények:

Montenegrói sziklás tengerpart

Ahogy a Kotori öböltől délre haladunk, megszámlálhatatlan egzotikus formájú sziklaszirt, több szigetecske és fok található. A rengeteg látnivaló és város közül egy kis szigetecskét, Sveti Stefan szigetét, valamint a Kék Barlangot emelném ki. (Mivel a megannyi látnivaló felsorolása egy teljesen különálló honlapot is kitöltene és nem is ez az elsődleges cél, ezért csak néhány érdekességet említenék itt. Részletes élménybeszámolókról, illetve montenegrói útikalauzokról további segítő linkeket a Tanácsok menüpont alatt találhat.)Sveti Stefan

Sveti Stefan szigete Montenegróban

Bár a tengeri képződmények között kerül említésre Sveti Stefan, mégsem csak a természet formálta mai kinézetére: elemi erők és emberi kéz tökéletes arányú összhangja komponálta meg ezt a kis ékszerdoboznyi szigetet.

Milocer városkája mellett, Budvától 10 km-re, mint egy mesefilm kacsalábon forgó kastélya, kis halászházak borította sziget - Sveti Stefan - körvonalai törnek át az ősrégi olajfaerdő zöldjén.

Sveti Stefan tíz évvel ezelőtt még kis halásztelepülés volt, melynek lakói lassan elszéledtek. E kihalt faluból kelt életre Montenegró (és a volt Jugoszlávia) és a tengerpart legművészibben megkomponált luxus-nyaralóvárosa. Az egykori kis halászházak fényűző lakosztályokká alakultak át. Kovácsoltvas delfin, rák stb. cégérek jelölik az utcácskákat. Kaktuszok, pálmák, rozmaring szegélyezi a virágoskertté, parkká átalakított tenyérnyi földdarabokat. Bár, kávéház, éjjeli mulatóhely, minden van e luxus szigeten, amelynek tenger fölé nyúló merész betonteraszáról a hatalmas, szürke hegykoszorú tövében a csillogó tenger végtelenje tárul. Még templom is akad a kis sziget csúcsán, bizánci hangulatú, miniatűr kápolnácska. Csengő kis harangja azonban ma már nem cserzett bőrű halászokat, aggódó hitveseket hív esti áhítatra, szomorú temetésre vagy rózsaszín esküvőre, hanem szikár milliomosok, fáradt üzletemberek pihennek, „unatkoznak" e madárdalos, virágpompás álom­szigeten.

A szárazföldről, a fürdőzők tarka ernyőgombáitól vidám partról keskeny gát vezet az öreg ágyúkkal megrakott főkapuig. Itt belépőjegyet kell váltania a látogatónak, még akkor is, ha csupán egy-két óráig óhajtja élvezni a sziget nyújtotta nagyszerű látnivalókat.


Kék Barlang

Kék barlang, Montenegró

A Kék Barlang egy olyan, a tenger által a sziklába vájt üreg, ami csak tengeri úton közelíthető meg. Igazi attrakció a turisták számára. Herceg Novitól nem messze található, közelében a Žanjić kirándulóhely fekszik. A Zlatna Luka szurdok valamint a Mokra Gora fok zárja közre e csodás képződményt. Két bejárata van: egy szélesebb és viszonylag alacsony, valamint egy szűk, de magas bejárat. Nyáron turistahajók tucatjai indulnak a barlanghoz, vagy ejtik útjukba egy hosszabb túra során. A barlang olyan tágas, hogy egyszerre akár több kishajó is elfér benne. Általában a szélesebb bejárat felől közelítenek a hajók, viharos idő esetén azonban nem mennek be a barlangba a nagyobb hullámok miatt.

És hogy miért is attrakció: a beszűrődő napfény a sziklák belső felületéről úgy világítja meg a barlangban lévő tengervizet, hogy az szinte kéken fluoreszkál. Egy helyi legenda úgy tartja, hogy, ha valaki mezteleül megfürdik a Kék Barlang vizében, 10 évet megfiatalodik. A kéken "világító" víz Az erre közlekedő turistahajók programjában kihagyhatatlan elem a barlangban való fürdőzés.

A víz mélysége 3-5 méter, és a tenger kristály tiszta. A barlang magassága 9 méter.


Nemzeti Parkok:


Montenegró kiemelt büszkeségei nemzeti parkjai. Az országban 4 nemzeti park található, amelyek közül több is a Világörökség része. Tudósok százai jártak Montenegróban, hogy tanulmányozzák az érintetlen kis ország különleges, egyedi flóráját és faunáját.


Durmitor Nemzeti Park

Fekete tó a Durmitor hegységben Montenegróban


Durmitor hegyei Montenegró északi részén húzódnak, a határhoz közel. Ezen a tájon nem ritka még nyár elején is a havas hegycsúcsok látványa! Itt található egész Montenegró legmagasabb csúcsa a Bobotov Kuk (2522 m), amelyen kívül még hat 2000 méter feletti csúcs található itt. A hegység sok karsztjelenséget rejt, mivel mészkőből épül fel, Bosznia és Horvátország egész adriai partvidékéhez hasonlóan. Az elterülő tavak és magas sziklák felejthetetlen látványt nyújtanak. A hegyi kis falu, Žabljak mellett van a híres sötét vizű Nagy és Kis Crno Jezero (Fekete tó), amely egy jég által kialakított tenger szem a Dinári-hegységben. A jég által kivájt úgynevezett cirkusz völgyben érdemes meglátogatni a Ledena Pećina nevű jégbarlangot. A tó fürdési, horgászási és csónakázási lehetőségeket nyújt. A hegyekbe nagyon sok túraút vezet Žabljakból. A környéken kis pásztorfalvak bújnak meg a hegyek sűrűjében. A hegységnek szépségén kívül történelmi jelentősége is van: 1942–1943 során itt bujdostak a jugoszláv partizánok és Josip Broz Tito.


A vidéket a Tara, a Draga és a Sušica folyók völgyi szabdalják, melyek közül az egyik leglátványosabb a Tara folyó 1300 méter mély szurdokvölgye, amely Európa második legmélyebb völgye. A folyóvölgyekben itt-ott kolostorok bújnak meg, egyik közülük a Morača-kolostor. Távol a világ zajától a XIII. század közepe óta élnek itt szerzetesek.

Az UNESCO 1980-ban a Durmitor Nemzeti Parkot természeti világörökségnek nyilvánította.


Lovćen Nemzeti Park

Njegos mauzóleum a Lovcen hegyen Montenegróban

A Lovćen Nemzeti Park Cetinje és Kotor között, Pogoricától délnyugatra található. Durva hasonlattal élve, ami a görögöknek az Olympus, az a montenegróiaknak a Lovćen. A legenda szerint az istenek találkozó helye volt a Lovćen hegy, amely 1749 méter magasra emelkedik. A hegyvidék zömmel kitűnően karsztosodó triász-jura mészkövekből épül fel. A karsztvidéket részben a kopár ördögszántásos terület jellemzi, melyet többnyire karsztbokor-erdős növényzet tagol. A hegyvonulat a tengeri mediterrán és a kontinentális éghajlat találkozásán húzódik. Állítólag tiszta időben a hegy tetejéről nem csak a hegyek és a tenger látható csodálatosan, hanem egészen Olaszországig el lehet látni!

Lovćen azonban nem csak a természeti szépsége és különlegessége miatt fontos a montenegróiak számára. Történelmi értékeket hordoz. Kotortól csodálatos, és egyben lélegzetelállító szerpentinek vezetnek Njegošig, a festői szépségű kis hegyi falucskáig. Itt született II. Petar Petrović Njegoš, a legnagyobb montenegrói fejedelem és költő. A hegy csúcsán az ő mauzóleuma található.

A montenegróiak számára a Lovćen, hazafias érzelmeket vált ki. Sok költő, író, utazó írt a Lovćen szépségéről, nagyságáról és jelentőségéről, mely ottjártukkor lenyűgözte őket.

Aki erre jár, annak érdemes még felkeresni a közelben található Cetinje Apátságot is.


Skadari Nemzeti Park

Skadari nemzeti park Montenegróban

Európa legnagyobb madárrezervátuma lelhető fel a Skadari tó körül. A tó, amely a legnagyobb tó és az egyik legnagyobb édesvízi mocsár a Balkánon átnyúlik Albániába is - a tó 2/3-a Montenegróé, 1/3-a Albániáé. További különlegessége, hogy az utolsó természetes élőhelye a pelikánoknak Európában. Madárrezervátuma miatt bekerült 1996-ban a Világ mocsarainak listájára, ami hatalmas elismerés. Bár Montenegró más nemzeti parkjaiban is jelentős a madárfajok száma, a Skadari tó minden túltesz: 270 madárfajának nagy része védett. Az állatvilág vízi képviselői között 40 halfaj képviselteti magát. Érdekes, hogy a tóban tengeri halfajok is élnek.

A tó némely része a tengerszint alatt fekszenek. Ezekből a "szemeknek" elnevezett részekből kb. 30 db. van a parkban, legmélyebb a Radus, 60 m-es mélységben. A tó átlagos mélysége 6 méter, kiterjedése a vízállástól függően 370-530 km2 - tökéletes hely a vitorlázás és a vízi sportok szerelmeseinek.

A tavon számos sziget található, amely mind természeti adottságai, mind történelmi hagyatékai miatt érdekesek lehetnek az arra barangoló kirándulóknak.

Pelikánrezervátum a Szkadari tónál Montenegróban

Vrajina sziget

Festői szépségű halász falu. Itt található a Sveti Nikola monostor, melyet Nikola atya épített saját kezűleg. Nikola király leányainak a kedvenc nyaralóhelye volt. Az épületet sajnos mára lerombolták.

Grmozur sziget

A szigetet "Montenegrói Alkatraz"-nak is hívják. Itt találhatóak a maradványai a régi török erődnek. Nikola király ide záratta be a politikai foglyokat, de kizárólag csak azokat, akik nem tudtak úszni.

Starčev sziget

Starčev szigeten egy rekonstruált templom található a XIV. századból, és egy temető ahová az első ciril betűs könyv atyját temették, a podgoricai Vukovićot.

Galambok szigete

Ez a sziget a legnagyobb költőhelye az ezüst színű galamboknak Montenegróban. Erről kapta nevét is -Galambok szigete. Kuriózumnak számít, hogy tengeri madarak is költenek a szigeten. A madarakat legjobban csónakból figyelhetjük meg. A fészkek, a madarak és a tojások is védettek.

Sirályok szigete

Negyed óra hajózásra délnyugat irányban a Galambok szigetétől megérkezünk a Sirályok szigetére. A sziget úgy ismert, mint Omerova Gorica. A madarak, mintegy 40 család szürke madár a babérlevél fák közé fészkelt. A hetvenes években az egyik legnagyobb költőhelynek számított. Az utóbbi években csatlakoztak hozzájuk fehér sirályok is. A madarak és a tojások is védettek.

A szigetek körbejárását legjobb ha a Murići strandon fejezzük be. Ez az egyetlen homokos strand a tó körül, melynek szépsége vetekszik a legszebb adriai strandokéval! A strandon van étterem, bérelhetünk csónakot is. Ha nem szeretjük a hosszú hajóutat, megközelíthetjük a szárazföld felől is.

A park területén található továbbá Rijeka Crnojevića. A falu egy kicsi festői halászfalu, mely a középkorban fontos kereskedelmi központ volt. A montenegrói fejedelmek itt pihentek a kellemes klíma miatt. Itt nyomtatták az első cirill betűs könyvet. A Balkán háborúk előtt a térségben rengeteg manufaktúra, kézműves műhely üzemelt. Itt nyitották az első gyógyszertárat Montenegróban és az első fegyvergyártó üzemet is. A "Marica" üzemben pedig különleges ékszereket készítettek halcsontból!


Biogradska Gorai Nemzeti Park

Biogradska gora Nemzeti Park Montenegróban

A park a Tara és a Lim folyók között helyezkedik el, területe 5400 hektár. A Biogradska Gorai Nemzeti Parkban található Európa utolsó három megmaradt őserdejének egyike. A park 80%-át az erdő teszi ki. A számtalan itt élő növényfaj közül 86 féle fa és 220 különféle növényfajt fedezhet fel az ide látogató. A fák többsége idősebb 500 évesnél, magasságuk eléri a 40-50 métert is. Az erdőben 26 növényi ökoszisztéma él együtt.

Őshonos medve Montenegróban

Az őserdő állatfajokban is legalább olyan gazdag, mint növényekben: őzet, rókát, farkast, medvét, vidrát, vaddisznót és nyulat is megfigyelhet a kitartó és szemfüles látogató, de rajuk kívül él még itt 150 madárfaj és 350 rovarfaj is. Igazi paradicsom az állat- és növényvilág kutatói számára.

A Biogradska Gorai park egzotikus formáit hosszú évek során gleccsermozgások alakították meredek szurdokokat, folyóvölgyeket és hegycsúcsokat hozva létre. A park közepén található a Biogradi tó 1094 méteres magasságban.

A park tökéletes célpont a kirándulásra. Miközben az őserdő tiszta levegőjét szívja a túrázó, csodálhatja a természet alkotta sziklákat, vízeséseket, a szerencsésebbek rajtakaphatják az állatokat mindennapi tevékenységük közben. Aki pedig az extrém sportok híve, az sziklát mászhat, vagy a Tara folyó kanyonjában raftingolhat a vad vízen.