JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Az ország életében ahogy váltakoztak az egymást követő korszakok a paleolit kortól a bronzkoron majd a reneszánszon és a barokkon át egészen a mai modern korig, mindegyik otthagyta a nyomát Montenegró kultúráján. Mindemellett az országot a történelem során különböző irányból érkező hatások érték. Sok fajta hódító nép érkezett, felépítették a kultúrájukat és tovább álltak. Az utókornak így apró területen rendkívül gazdag és nagyon változatos kulturális örökség maradt fent, amire a montenegróiak büszkék is.

Montenegrói hagyományos népviselet


Montenegróban izgalmas elegyet képez a civilizációk találkozása a legrégebbi idők óta. A térség két világ találkozásának határa: a keleti és nyugati kultúra, felfogás és vallások találkozása. A harcos múltból származik, és nagyon mélyen gyökerezik a mai napig az emberség és bátorság eszméje. A régi idők csatáiban nem volt helye a megfutamodásnak: inkább halálukig harcoltak, mint hogy fogságba essenek, mert annál nagyobb szégyen nem volt. A mai napig nagy tiszteletet érdemel az, aki a bátorság, a méltóság, az alázat és az igaz ügyért való kiállás erényeit gyakorolja.

Az országban megtalálható a világ nagy kultúráinak nyomai: a szláv mellett Velence, az iszlám, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia hatása is.

Az ország lakossága a történelméből kifolyólag vegyes: jó néhány nép él együtt ezen a kis helyen.

Lakossága montenegrói, szerb, bosnyák, albán, horvát és egyéb nációkból áll. A beszélt nyelv főként a szerb, majd a montenegrói, bosnyák, albán és szerb-horvát. Azonban a szerb, a montenegrói, a bosnyák és a horvát nyelvek gyakorlatilag azonos gyökerekkel rendelkeznek, olyannyira hasonlóak, hogy felfoghatók különböző tájszólásként is.

A helyiek körében nagyon fontos a család intézménye. A családi/vallási ünnepek és megemlékezések kiemelt fontosságúak a helyiek életében. Egy-egy ilyen összejövetel valóságos közösségi ünnepet vagy összejövetelt jelent.

Az Ostrogi sziklába épített kolostor

Dzsámi Plav környékén


A vallási élet is visszatükrözi a történelmi korok hagyatékait. Aki spirituális feltöltődésre vágyik, annak minden adott Montenegróban. Országszerte kolostorok találhatók az évezredes múltúaktól kezdve egészen a modern időkig. Van amelyik szigeten áll, van amelyik hegycsúcson, van ami sziklába vájva. Találhatunk katolikus szentélyt, ortodox kolostorokat és iszlám dzsámikat is. 

A sokszor már szinte megközelíthetetlennek tűnő helyeken álló kolostorok tökéletes harmóniában az őket körülvevő érintetlen természettel olyan spirituális atmoszférát sugároznak, ami magával ragad minden embert vallási hovatartozástól függetlenül.

Szirti Madonna templomának szigete a Kotori öbölben


A tengerparti régió különösen jelentős monumentális vallási épületek tekintetében. Főleg a velencei építészet dominál náluk, mint a Szent Tryphon katedrális, a több mint 800 éves Szent Lukács bazilika, a Gospa od Škrpjela sziget temploma (Szirti Madonna), a Savina kolostor és egyebek esetében. Cattaro (a mai Kotor) ősi városa szintén kiváló példája a velencei építészetnek. A legkoncentráltabb módon itt található meg a kulturális és művészeti sokszínűség, ezért az UNESCO a kulturális örökségek listájára is felvette Kotort.

A bizánci építészet hagyatékát leginkább az ország belsejében lehet fellelni.

Az ország kulturális sokszínűségének köszönhető, hogy a helyiek érzékenyek és befogadók a művészetek iránt is. Számos nagy világhírű művészt adott az ország. 

Ország szerte kulturális, művészeti és gasztronómiai fesztiválok színesítik Montenegró mindennapjait egész évben.

Montenegrói hegyvidéki lányok népviselete