JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Montenegró páratlan összessége a tengernek és hegyeknek. A gyönyörű kék vizet öblök, apró szigetek, sokszínű strandok törik meg, a partvonal fölé pedig azonnal fehéres-szürkés hegyvonulatok emelkednek. Hihetetlen sokszínűség jellemző parányi területen.


Az ország belsejében található magas hegyek meredek hegyoldalaikkal és szakadékaikkal övezve monumentálisan őrködnek az ország felett. Köztük a kanyonokban gyors hegyi patakok csörgedeznek, titkos, rejtett barlangok húzódnak, eldugott vízesések zuhognak, kristálytiszta helyi tavak terülnek el. Nem hiába vonzzák a természeti csodára éhes kalandorokat és kisgyermekes családokat ugyanúgy, mint a már sokat látott biológusokat, ornitológusokat, geológusokat is.

Az Európa legdélebbi fjordjával (Kotori-öböl) büszkélkedő ország az Adriai tenger délkeleti részén helyezkedik el.

A kis országot zömében a Dinári hegyvonulat bércei uralják - az ország neve is erre utal: Fekete Hegy.

Sveti Stefan szigetének panorámája


Fővárosa:

Podgorica.

Határai:

Délnyugaton az Adriai-tenger, nyugaton Horvátország, északnyugaton Bosznia-Hercegovina, északkeleten Szerbia, keleten Koszovó, délkeleten pedig Albánia határolja.


Domborzata:

Az ország európai viszonylatban ritkán lakott. Ez főként a zord, sziklás domborzati viszonyai miatt van így. A sziklacsúcsok nem ritkán szinte merőlegesen nőnek ki a földből és törnek az ég felé. A Dinári-hegység magas vonulatai a tengerparttal párhuzamosan követik egymást. Észak-déli irányban sorrendben: a Njegoš, a Golija, a Durmitor, a Ljubisilja és a Javorje, ettől délre az Orjen, a Lovćen, a Maganik, a Sinjajevina, majd a Komovi-hegység és a Prokletije, valamint a Rumija. Az északi vonulatok egyúttal a Dinári-hegység és egész Montenegró legmagasabb csúcsai. Központi hegymasszívuma a Durmitor, Montenegró legmagasabb pontjával, a Bobotov Kuk (2523 m) csúccsal. Síkvidék igen kevés akad az országban, mindössze a Shkodrai-tótól északra, illetve a Nikšići mezőségen található nagyobb összefüggő sík terület.


Vizei:

A tengerpati szakasz hossza Horvátország és Albánia között. 260,2 km hosszú, melyből a szárazföldi part hossza 249,1 km, a szigetek partvonalának hossza: 11,1 km. A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m.

Az ország, sőt, a Balkán-félsziget legnagyobb tava a Skadari tó, amely átnyúlik Albániába. A tavat főként a Morača folyó, valamint több, a tófenéken fakadó karsztforrás táplál.

Az ország folyói közül a Moračan kívül a Lim, a Tara és a Piva. Közülük a Tara és a Piva a Durmitor Nemzeti Park területén folyik át. Az idegenek számára talán a Tara a legismertebb. Vadregényes kanyonja ideális hely az extrém sportok kedvelőinek.

A Kotori öböl látképe