JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Rablóhús nyárson

A montenegrói konyha az olíva olaj használatán alapszik, a legrégebbi olajfa több mint 2000 éves, Stari Barban található. A legminőségesebb és legegészségesebb olaj amit hideg sajtolással készítenek. Ezek közül is legfinomabb az extra szűz, ami az első sajtolással készül. A kontinentális konyha megőrizte eredetiségét, a tengerparti pedig azonos a Földközi-tenger lakta népek specialitásaival.

 

A különlegességhez tartozik a raštan - szárított kecskehúsos kelkáposzta; a čevap - darált húsból készült, roston sütik és lepényt kérhetünk hozzá. A pljeskavica hasonló mint a čevap csak a hús lapos, ezt is lepényben kérhetjük, tetszés szerinti saláta adaggal. Ezek a Nyugat-Balkán más részein is ismert és hagyományosnak számító ételek.

 

Montenegrói tengeri halak és rákok

A rostélyosok igen népszerűek a vidéki területeken, bátran kóstoljuk meg mindegyiket, nem fogunk csalódni bennük.

 

ražnjiča - rablóhúsTovábbi ízletes és jellegzetes ételek:

vješalica - roston sült szűzpecsenye

džigerica sa roštilja - roston sült máj.

 

A hal ételek közül népszerű a bordettó, halleves. Előételként fogyaszthatunk njeguši sonkát és kajmakot (speciális sós túró).

 

Montenegrói tradicionális ételek


A burekot a déli népek, a Balkán nemzeti eledelének is nevezhetjük. Nagyon finomat sütnek Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is.

A burek tésztája rétestészta jellegű, melyet hajszál vékonyra nyújtanak és ez után rétegezve töltenek meg. Az eredeti töltelék sós túró vagy darált hús, de árulnak sonkás-sajtos, sajtos-gombás, pizzás, meggyes, almás változatot is. A túrós és húsos változathoz kérjünk joghurtot, így a finom igazán.