JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Montenegró éghajlati viszonyait három zónára lehet osztani a földrajzának megfelelően:Sveti Stefan-i strand

Tengerparti klímaEgy keskeny csíkon az Adriai tenger partján Herceg Novitól a Bojana folyóig van a mediterrán zóna. A nyarak hosszúak, szárazak, a tél rövid és enyhe. A napos órák száma 2500. Extrém adatai Ulcinjnak vannak, mintegy 2700 napos óra évente. A tengervíz is felmelegszik 26 - 27 °C-ra. Júliusban átlagosan naponta 11 órát süt a nap. A víz hőmérséklete már májustól kedvező és az marad október közepéig. A bátrabbak már-már tengerbe mártózással köszöntik a májust, és októberben is megfürödhet a tengerben, aki nem csak a nyári, meleg tengert szereti.


Rijeka Crnojevica folyó a Skadari tó környékén


Kontinentális klímaMontenegró középső részén a közép hőmérséklet júliusban 26 °C körül van. Az eddigi abszolút maximum 40 °C. A Bojana folyó völgyéből, a Szkadari tavon és a Morača folyón keresztül érkezik a forró levegő Podgoricába, ezért ez a volt Jugoszlávia legmelegebb városa. A januári közép hőmérsékletek 5 °C körül van, a legalacsonyabb -10 °C. Hirtelen időjárás változásra is számítani kell. Hőmérsékleti szélsőségek is jellemzik a középső területeket.


Durmitor hegységi tó Montenegró északi részén


Hegyvidéki klíma


A nagy hegyek vonulata a Piva folyónál kezdődik. Átlagos magassága a hegyeknek 1700 méter. A csúcsok pedig elérik a 2000 métert. A hegyekben a szubalpesi klíma uralkodik, hideg havas telekkel, hűvösebb nyarakkal. Az időjárás hirtelen változik meg ezen a tájon. Télen nem ritka a -20 °C, -30 °C-os hőmérséklet. Míg a tengerparton és a Szkadari övezetben ritkán esik hó, addig a Durmitorban elérheti az 5 métert is! Az alacsony kipárolgás miatt a hó megmarad májusig, de megesik, hogy egész évben nem olvad el – ez az örök hó birodalma.