JM Dating - шаблон joomla Скрипты


Zöld kártya

Zöld kártya - nemzetközi biztosítás

Az ország területére zöld kártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöld kártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni.Fontosabb szabályok

Üdvözlő tábla montenegrói belépéskor

A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni.Gyakorlati tanácsok

Szerpentines út a montenegrói Morača szurdokban

A gépjárművel utazóknak figyelembe kell venniük, hogy Montenegró extrémen hegyes domborzattal rendelkezik. Ennek megfelelően rengeteg a szerpentines út a hegyek között. A haladás emiatt jelentősen lassabb, mint sík terepen. A helyiek gyakorlottabbak és ismerik a környéket, így sok esetben dinamikusan közlekednek – a turistáknak ezt figyelembe kell venniük és elővigyázatosan vezetni.


Autópálya nincs az országban. A főutak minősége elfogadható, a haladás gyorsaságát nem az útburkolat minősége korlátozza a leggyakrabban, hanem a hegyi szakaszok domborzati sajátosságai.


Bár a sziklafalak nagyrészt biztosítottak, mégis előfordulhatnak kisebb-nagyobb kőomlások, amik miatt fokozottan ajánlott a sebességkorlátozások betartása.


Fokozottan kell figyelni a nagyméretű tehergépjárművekre és buszokra, amelyek lassabban tudnak közlekedni a hegyi szakaszokon.


Ha nagyobb jármű előzése közben kijön elénk az előzendő jármű, az sok esetben nem a figyelmetlenség miatt történik, hanem azért mert ő jobban belátja fentről az utat és a szerpentineket, és ha úgy érzi, hogy nem férünk el, akkor nem enged minket előzni. Ez egy egészen sajátos formája a gondoskodásnak. Minden esetre nem szabad erre bízni magunkat, csak tudni kell, hogy adott esetben akár emiatt is kijöhet elénk egy-egy kamion.


Minden esetben tele tankkal vágjanak neki a hegyi szakaszoknak. Akadnak olyan szakaszok, ahol 60-70 km-en keresztül nincs benzinkút.


Abban az esetben, ha baleset vagy kőomlás miatt várakozni kell útközben, akkor gondoskodni kell, hogy megfelelő mennyiségű üzemagyag álljon rendelkezésre (várakozás közbeni klímahasználat is fogyaszt), és figyelni kell arra, hogy az autó motorja ne forrjon fel, főleg a nyári hőségben.


Lehetőség szerint a hegyekben tapasztalt sofőr vezesse az autót.


A tengerparti régióban a nyári turista szezonban a népszerűbb városokban sűrűn kialakulnak dugók, amelyet általában rendőri forgalomirányítással is próbálnak segíteni – ezzel kalkulálni kell.


A nagy forgalom, az eltérő vezetési feltételek és az extrém útszakaszok miatt a nagy értékű gépjárművek esetén érdemes a CASCO biztosítást megkötni.