JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Budva Városi Múzeum

A Budvai Városi Múzeum bejárata

Az óvárosban található a város múzeuma, ahol számos kulturális leletet őriznek a régió egész területéről. Állandó kiállítást képeznek az archeológiai leletek, valamint különféle nép- és képzőművészeti kiállításokat is rendeznek. Emellett az épület alatt a kőtár is húzódik, ősi kincsekkel az i.e. 5. századból. Budva óvárosa

Budva óvárosának tornyai Montenegróban

A legrégebbi települések egyike az Adrián. A hely legendája szerint két és fél évezrede alapította a föníciai király fia, akit Zeusz száműzött Théba városából. A várost kőfal veszi körül, amit a XV. században emeltek köré. Maga a város hangulata és történelmi jellege nagy hatással bír. Több templom ill. templom-maradvány is található itt: Szűz Mária temploma, Szentháromság temploma, és Szent Száva temploma.

A nyári szezon idején az egész óvárost benépesítik különböző rendezvényekkel: fesztiválok, kulturális események, koncertek, színházi események.


Hangulatos óvárosi sikátor Budván Montenegróban


Citadela

Citadella bejárata Budván, Montenegróban

Különleges kilátás nyílik innen mind a városra, mind a tengerre. Az óváros déli részén található. Egyedi építészeti megoldás volt a XV. században. Több épület, pl. Szűz Mária templomának maradványaira is rábukkantak a helyszínen, de az egykori kaszárnya és a városkapunak részei is meglelhetőek. 

Jelenleg étterem is működik a helyszínen, ahol különféle ünnepségeket szerveznek. 


Citadela, középkori épületrészek Budván


Villa Urbana


Villa Urbana, az egykori antik villa maradványai Budván

Az antik időkből származó villa maradványait a két világháború között fedezték fel, amikor egy hotel alapjait ásták. Számos adatot, történetet és leletet találtak az épületben a város keletkezéséről. Több képzőművészeti, festészeti emlék és mozaik is fennmaradt.

A Villa Urbana épen maradt delfin-mozaikja, Budva, Montenegró

Sveti Stefan 

Sveti Stefan strandja nem messze Budvától

Budvától 9 km-re fekszik, saját stranddal rendelkezik. Az egykori halászfaluból közkedvelt nyaralási célpont lett, építészete megőrizte középkorias jellegét. A XIX. század második felében az egyik legexkluzívabb nyaralóhelynek számított, több híresség (színész, énekes, író) is visszatérő vendégnek számított az ezerkilencázhetvenes években. Petrovac

Petrovac óvárosi része a szirten, Montenegróban

Mindössze 17,5 km-re fekszik Budva központjától és saját stranddal rendelkezik. Közkedvelt mint a fiatal, mint az idősebb korosztály számára. Legjellegzetesebb történelmi maradványa egy III. századi római mozaik, ami az alvás istenét, Hüpnoszt ábárzolja. 


Petrovac városa és a tengerbe nyúló szirt