JM Dating - шаблон joomla Скрипты


Nikola Király palotája

Az egykori montenegrói Nikola király palotája Barban a part menti sétányon

A parti sétány mellett épült a ma már múzeumként üzemelő palota. Nikola király és a fejedelmek itt gyűltek össze (az Odzaklia szobában) a fontos döntéseket meghozni. Az épület szerkezetileg teljesen épen maradt felépítése óta. A palotát 1863. és 1867. között építették. Az épület hajdanán vörös színben pompázott, ma már a felújított palota halvány sárga.

A benne működő múzeum 1950. óta működik. Legértékesebb tárgyai a fegyverek, a kitüntetések, zászlók, a király korabeli bútorok, népviseletek, és figyelemre méltó a könyvtára.

Parkjában hangversenyeket, koncerteket szoktak rendezni. A palota kiállítások számára is otthont szokott adni.

Google GPS: 42.100917, 19.091556Kikötő


A bari kikötő látványa madártávlatból

Bar kikötője az egyik legnagyobb kikötő Montenegróban. A város ezért egyben fontos kereskedelmi csomópont is. A kikötőt több részre lehet osztani: polgári menetrend szerinti hajók kikötője, magánhajók kikötője, kereskedelmi kikötő, hadikikötő.

A kikötő egyben vízi ország- és vámhatár is.

A több emeletes turistahajók mellett a hadiflotta egy része is itt állomásozik.

A kikötőnél egy hosszú, mesterségesen épített földnyelv nyúlik a tengerbe, amelynek a végén világítótorony küldi fényjeleit a hajósoknak. Gyalogosan egészen a világítótoronyig ki lehet menni. Csodálatos látvány tárul innen elénk, végig lehet kémlelni a végtelennek tűnő tengert, a város felé fordulva pedig szinte minden ház látható a hegyoldalba való építkezés miatt.

A terminál előtti ízlésesen rendezett park különleges növényeivel hívja fel magára a figyelmet.

Google GPS: 42.097232, 19.091326


Piros barlang


A csak tengerről megközelíthető strand és barlang Bar mellet Montenegróban

A kikötőtől déli irányban található a csak vízen megközelíthető piros barlang. A természet az évszázadok során kis üreget vájt a meredek vöröses színű sziklafalba. A víz tiszta, a tengerben élő halak, kagylók, sünök és növények biztosítják a pazar látványt a búvárszemüvegen keresztül.

A barlang előtt van egy kis kavicsos partszakasz. Mindentől elzárt romantikus kis paradicsomi hely ez, ahol ki lehet élvezni a nyugalom minden percét, a természet hangjait, és a tenger sós illatát, miközben távol vagyunk a város és a nyüzsgő turisták zajától.

Google GPS: 42.076837, 19.085882

 
2000 éves olajfa

2000 éves olajfa, Bar, Montenegró

Az óvárosban (Stari Bar-ban) található az ország (és többek szerint Európa) legidősebb élő olajfája, ami több mint 2000 éves. Mára már a város jelképe lett. A fa a mai napig hoz termést!

Egy helyi legenda szerint régen a férfiak addig nem nősülhettek meg, amíg legalább 10 olajfát el nem ültettek, előre gondoskodva az utódok gondviseléséről. E kis legenda is bizonyítja, mennyire fontos szerepet tölt be a helyiek számára az olajfa termése, az olajbogyó. Húsokhoz, halakhoz, tenger gyümölcsihez és tésztafélékhez is fogyasztják, míg magjából értékes olíva olajat sajtolnak, amit sütéshez és salátákhoz is használnak. Az olíva olaj jótékony egészségügyi hatása ma már széles körben ismert. Az országban Bar község területe büszkélkedhet a legtöbb olajfa ligettel. A helyiek szerint a 100 év körüli olajfáknak a legfinomabb a termésük.Stari Bar

Stari Bar, Montenegró - az egykori vár romjai

Stari Bar (Öreg Bar) a város antik része, kb. 5 km-re fekszik a parttól a hegyekben. Ez az egyik legrégebben urbanizált város az országban. A város létezéséről már a 10. század óta vannak írásos adatok, ekkor Antibareos névvel illették. Történészek azonban feltételezik, hogy már a 6. században létezett ezen a helyen római település.

A város történelmében sorra váltották egymást az uralkodók. A legutóbbi uralom, a 300 éves török irányítás alól 1878-ban szabadult fel a város. E tájban pecsételődik meg Stari Bar sorsa is: a jól védhető, mészkődombra települt vár a 19. század végén és a 20. század elején bekövetkező lőpor-robbanásoktól romba dőlt. Az első robbanás okozta károkat még megpróbálták a lakók helyrehozni, de a második robbanás után magára hagyták az antik várost és leköltöztek a 3-5 km-re fekvő tengerpartra, hogy ott építsenek új otthont maguknak.

Az óvárosban azonban még ma is akadnak lakók, sőt ha szétnézünk a vár egyik magas, máig megmaradt bástyájáról, akkor 1-2 újonnan épülő házat is meg lehet figyelni.

A középkori város területének északi oldalán állt a hatalmas erőd (a vár), ami katonai célokat szolgált. Vastag falai, tornyai, bástyái, a föld alatt és a falakban eldugott járatai mind a védelmi célt szolgálták. A két kaput vaskos ágyúk védték. A vár legidősebb részei a 9-11. század környékéről származnak.

A város folyamatosan épült, szinte minden uralkodó tett hozzá valamit. A Szent Teodor templom a 9-11. századból származik, amelyet a 12-13. században átalakítottak Szent György templommá. A Szent Márk templom a 13., a Szent Venereande templom a 14-15. századból maradt a városra. A velenceiek idején, a 15-16. százsdban a város építése tovább folyt.

Panoráma az egykori várra Stari Barban, Montenegróban


Az utcák a domborzati viszonyokhoz alakultak: az természet ereje által fényesre csiszolt kővel kirakott, szűk, girbe-gurba utcácskákat talál itt a látogató. Az idegenek számára szinte elképzelhetetlen, hogy hogyan tudnak itt is autóval közlekedni a helyiek. A házak teljesen egymás mellé épültek, így egységes blokkot képeztek. Az utcáról a fogadóba léphetett be az arra járó, a lakószobák az emeleten voltak. Ma a házak hangulatos kis éttermeket, fogadókat rejtenek, ahová a hegyi menetben elfáradt és hőségtől kiszáradt turisták szívesen térnek be egy egy hűsítő italra, ebédre, kávéra.


Bar óvárosának, Stari Barnak hangulatos utcája

A városban több palota is volt, ahol folyt a társasági élet. A palotákon több kor építészeti stílusai is megfigyelhetők, ilyen pl. a gótika és a reneszánsz. A török uralom idején épült fel a messziről is látható óratorony.

Különleges az épen maradt, boltíves vízvezeték rendszer látványa, ami a hegyekből szállította a friss vizet a város lakói számára.