JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Bar, Montenegro - kikötő

Maga a város a róla elnevezett körzet (Opština Bar) központja. A körzet Montenegró déli részén, az Adriai-tenger és a Szkadari-tó között fekszik. A körzet Budva, Cetinje és Ulcinj körzetekkel határos.

A város a volt Jugoszlávia legdélebbi tengeri kapuja, nagy kikötője. Innen indul a nemzetközi forgalom Olaszország (Bari) felé, de az egész Adriáról érkeznek be mind személyszállító, mind áruszállító hajók. A tengerparton lakók és a nyaralók messziről is láthatják az éjszaka kivilágított és megállás nélkül működő kikötő fényeit.

A turisták által gyakrabban látogatott rész a tengerparton húzódik végig. Gyönyörű pálmákkal és leanderekkel övezett sétány vezet a strandoktól egészen a kikötőig. A parton úton útfélen kis rostélyosokba, koktélbárokba, éttermekbe és cukrászdákba botlik az ember, ahol a jól megszokott ízek mellett megkóstolhatja a tengeri nép specialitásait is, egészen elérhető árakon. A nyári estéken szinte minden nap találni olyan helyet, ahol élőzenével szórakoztatják a vendégeket.

A kikötő környékén rendszeresek a koncertek is nyáron.

Bari tengerparti sétány


Az "apartman-negyedre" itt is jellemző, hogy minden talpalattnyi helyet - ami még nem az irreálisan meredek hegyoldalban van - beépítenek. Kanyargós, hangulatos kis utacskák visznek föl a hegyoldalba az apartmanokhoz - többnyire egysávosak -, ezért nem árt egy kis rutin a közlekedésben. 

A város tengertől távolabb eső részében vannak a butikok és bevásárló helyek, valamint a nemzetközi látogatók körében is népszerű Gran Swiss Casino.

Ha távolodunk a parttól, akkor Stari Barban az óvárosban lyukadunk kis, ahol az épületek és a vár hűen őrzik az elmúlt évszázadok építészeti stílusát, történelmi eseményeit, életviteli stílusát, a szűk utcácskákat és azt a nyugodtságot, ami a helyiekre jellemző.

A montenegrói Stari Bar, Bar óvárosa


Mivel a város az adriai vízi utak fontos és nagy kikötője, ezért fontos szerepe van a kereskedelemben, az áruk tranzitjában, a logisztikában. E szerepét növeli, hogy az egész adriai parton végigmenő tengerparti magisztrális út keresztülmegy rajta, valamint a montenegrói fővárosból, Podgoricából a tenger felé tartó út is tőle nem messze, Petrovacnál torkollik a magisztrális útba. 

 

A város nyüzsgő kereskedelmi életének ellenére mégis megtartotta kis-városias, nyugodt jellegét, mivel a tranzitforgalom nagy része a kikötőre korlátozódik. Bár a hajó- és tranzitforgalom nagy, a látogató csak a be és kifelé lomhán úszó, rakománnyal megrakott hatalmas hajókat láthatják a horizonton, valamint a kikötő sárgán világító fényeit. 

A kikötő - nagysága miatt - a tranzitforgalom mellett a nagyobb magánhajók otthona is. Bar volt az egykori Jugoszlávia egyik fontos tengeri hadi kikötője is. Érdemes akár csak egy esti séta erejéig meglátogatni a kikötőt, ahol esténként parti pecások fogadják a látogatókat, a vízben cserzett bőrű halászok kis hajócskái ringatóznak a naplementében jól megférve a pár tíz méterre horgonyzó luxusjachtok mellett. Érdekes látványt nyújt továbbá a jachtoktól nem messze rostokoló, egymás mellé katonás sorrendbe felsorakoztatott hadihajók látványa a szárazföldhöz szokott látogatók számára.

Hadihajó érkezik a montenegrói bari hadikikötőbe