JM Dating - шаблон joomla Скрипты

A Skadari tó és a tenger között húzódó hegyek számos különlegességet tartogatnak a túrázóknak. A Rumija, a Lisinj és a Sutorman csúcsok mindegyike kiváló ösvényekkel rendelkezik.

A Rumija csúcsa 1594 méter magas. (Emiatt olyan érdekes Montenegró domborzata: pár kilométerre a tengerparttól már 1000 méter feletti csúcsok merednek az ég felé.) A csúcson egy teljes egészében fém lemezből készült kicsi templom áll. (A templomot egyben szállították oda teherszállító helikopterre függesztve!) Egészen a csúcsig gyalogösvény vezet.


Rumija csúcsán álló fémtemplom


A csúcsról belátható az egész környék. Egyik oldalra fordulva az Adriai tenger és a part menti városok, a másik oldalon a Skadari tó a panoráma. Fotósok számára nagyszerű hely.

A templomhoz zarándoklatot is szoktak szervezni.


Flórája szintén különleges. Több olyan gyógynövény és gyógyfű nő itt, amelyek kizárólag itt élnek. Egyiküket a hegyről "Rumija fűnek" neveztek el. Már a középkorban is ismerték gyógyhatását: Jovan Vadimir, a dukljai időszak 990.-1016. közötti vezetője írásában már említést tett a Rumija gyógyfüvének gyógyító hatásairól. A helyi növényvilágra különösen oda kell figyelni, ugyanis a gyógyfüvek egy része esetében a gyökér tartalmazza a hatóanyagot. A begyűjtése során ügyelni kell arra, hogy a szaporulat fennmaradjon - a gyökeret is eltávolítva a növény már nem hoz újabb hajtást.

A helyi növényekből főzött Rumija tea helyi specialitás.


A közeli hegyek közül a Rumija és a Lisinj gyalogos túrázásra alkalmas. A Sutorman esetében már biciklitúrások számára is alkalmas kiépített útvonalak vannak.