JM Dating - шаблон joomla Скрипты

Montenegró számos szebbnél szebb természeti és kulturális látnivalót tartogat az oda utazóknak - csak elég nyitottnak kell lenni, hogy megkeressük őket.

Hatalmas élményt jelenthet a kanyokon mélyén lévő eldugott vízeséseken való leereszkedés, de a sziklába épített ostrogi kolostor esetében is mindenkinek eláll a lélegzete.

A helybeliek is tudják ezt és főleg a turisták által sűrűn látogatott területekről számos kisebb-nagyobb társaság indít mikrobuszos, buszos, hajós rövidebb-hosszabb kirándulásokat.

A teljesség igény nélkül szeretnénk pár úticélt felsorolni, ami a helyi túraszervezőknél elérhető. Önállóan is felkereshetők a helyek - a kalandorok általában nem szervezetten mennek, ám ekkor jóval több kaland és adrenalin eljutni egyik-másik helyre. Aki jobban szereti, ha viszik és persze egyben vezeti is valaki a túrát, akkor ezek a jól bejáratott kirándulások szolgálják ki a legjobban.

Mi magunk is szeretjük önállóan felfedezni a világot, annak gyönyörű eldugott zugait, de ehhez több idő kell, és ekkor fel kell készülni arra, hogy lehetnek előre nem kalkulált események. Így jó megoldásnak tartjuk a szervezett túrákat is, főleg abban az esetben, ha valakinek nincsen több napja a nyaralásból önállóan kalandozni, hanem céltudatosan és vezetve szeretné megnézni a nevezetességeket. Másik nagy előny, hogy a túravezetők ismerik a hely történetét, a helyi szokásokat, figyelmeztetnek arra, hogy mit illik és mit nem, hogy mit érdemes és mit nem.

Akár Bar-ból akár Budváról (vagy akármelyik másik nagyobb tengerparti városból) indulva elérhetőek ezek az úticélok. Sok esetben keresni sem kell a szervezőket, lépten-nyomon bele lehet botlani a standjukba a part menti sétányon, de az irodáik is általában a tengerparti részen vannak, ahol a legtöbb turista jár.


Tehát pár úticél, ami a helyi túraszervezőknél elérhető akár Bar-ban, akár Budván:
Ostrogi kolostor

Az ostrogi sziklába épített kolostor

A hely, ahol csodák történnek: az Ostrog Kolostor. Zarándoklatok központja, Szent Vasilija Ostroškog szentéje, Montenegro kultúrális-történelmi és vallási emlékműve, amelyről Montenegró ismert az egész világon - nemcsak a keresztények, hanem az iszlám vallásúak körében is.

A kolostort Szent Vasilije Ostroški emeltette 1666.-ban, az ostrogi szirt alatt. A monda szerint hét évvel a halála után a testét egészben találták meg. A szarkofág a szent ereklyékkel együtt a Vavedenja Bogorodice templomban található a Felső kolostorban, amely beleépült a hegyoldalba. Az Alsó kolostor a Szent Háromság templommal 1824.-ből való, az udvar és a papnevelde 1742.–ből.

A kolostorig ajánlatos autóbusszal majd gyalogosan eljutni - autóval csak a bátrabbaknak és gyakorlottabbaknak ajánlatos a meredek sziklaszirtek és szakadékok miatt.

Csodálatos természeti és építészeti szépség.


Ostorgi kolostor a Google térképenSkadari tó

Skadari tó látképe Montenegróban Bartól északra

A Skadari tóhoz számos szervező indít kirándulást az egészen rövid, pár órás túrától az egész napos kirándulásokig, szárazföldön és vízen egyaránt.

A túrák jó része esetében a turistákat Virpazarig autóbusszal vagy mikrobusszal viszik, majd onnan lehetőség nyílik hajókázásra.

A tó és környékének nevezetességei:

 • Skadari Nemzeti Park: a tó és a környék egy része a nemzeti park területén található, külön belépőt kell fizetni
 • Lesendra erőd-sziget
 • Vranjina kolostor
 • Grmožur sziget, ahol az osztrák zárda volt található
 • Seoce halászfalu
 • Pješčac - itt strandolni is lehet
 • A sziget környéki falvakban tradicionális ételeket próbálhatnak ki a kulináris örömök szerelmesei

A tó a madárvilág szerelmeseinek különleges hely. Gazdag madárrezervátummal rendelkezik: pelikánok és flamingók élnek ezen a környéken. Hála a montenegrói hatóságoknak, jól érzik magukat itt és az egyedszámuk folyamatosan nő.

Akinek ideje engedi, megér egy jó előre megtervezett egész napos túrát a tó és környéke - akár csónakkal, kenuval vagy kajakkal is - hatalmas kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Skadari tó a Google térképenRafting a Tarán

Rafting a Tarán

Montenegró leghosszabb folyója tisztaságáról és érintetlen természetéről ismert. Környezete sajátos természeti rezervátum. A Tara folyó kanyonja az egyik legatraktívabb kanyon a világon. Mélysége néhol az 1.300 métert is eléri. Európa legmélyebb, a világ második legmélyebb kanyonja a Grand Canyon után...

Izgalmas raftingolással egybekötve feledhetetlen élmény felfedezni ezt a természeti csodát, a vízeséseket, a meredek sziklafalakat.

Ha valaki rafingra adja a fejét, érdemes körbenézni a szolgáltató között: van, aki a raftingon túl kínál látogatást a helyi etno falukba, ahol kiadós tardicionális ebéd is benne foglaltatik az árban.

Rafting a Tara folyón csodás vízesések mellett

A legtöbb esetben van több megálló vagy lassabb szakasz a túrába építve, ahol fürödni és fényképezni is van lehetőség.

Ha valaki önállóan akarja megszervezni a túrát, akkor érdemes a Tara felső szakaszáig elmenni autóval. Sok túra Šćepan Polje-tól indul, ahol a Tara eléri Bosznia felől Montenegró határát. (Kicsit lejjebb is lehetőség van túraszervezőket találni.)

Akár egy, akár több napos túrák is indulnak.

A túraszervezők biztosítják a felszerelést, illetve felkészítenek mindenkit a túrára.

A tengerpartról induló szervezések esetében a közeli falutól terepjárművekkel közelíti meg a csapat az induló állomást. Az egy napos túrák hossza 15-20 km között szokott lenni, és a legtöbb esetben biztosítják a program közbeni étkezést, nézelődést is.

Felejthetetlen élmény!

Šćepan Polje-i Rafting Camp a Google térképenTerbinje - Bosznia

Terbinje, Bosznia, Crkvina domb és a kolostorok

A Boszniában található városka kiemelt kulturális örökséget hordoz. Kultúrák találkozása, mind az ortodox, mind az iszlám vallás jelentős szentélyei és emlékei, mind a katolikus vallás nyomai is megtalálhatók itt. Jelentős helye a boszniai szerb kultúrának is. Montenegró több tengerparti városából szerveznek ide túrát.

Jelentősebb látnivalók és helyek:

 • Crkvina domb és az ott található kolostorok - innen belátható az egész város
 • Saborna Crkva szerb ortodox templom , ami 1888.-1908. között épült
 • Hercegovačka Gračanica, ami a Koszovói Gračanica kolostor pontos mása, 2000.-ben építették
 • Tvrdoš kolostorba, amely a IV. századbeli antik templom alapjára épült
 • Óváros
 • Muzeju Hercegovine múzeum és az etnofalu
 • Öreg platánfa
 • Szűz Mária születése katolikus templom
 • Osman-Paša Resulbegović mecsetje

Trebinje óvárosa, Bosznia